Ons onderwijs

Het onderwijs is, net als de maatschappij, voortdurend in ontwikkeling. Als team zijn wij steeds bezig met de vraag wat deze ontwikkelingen betekenen voor ons onderwijs. Om onze ambities te bereiken, hebben wij een aantal hoofdkenmerken van ons onderwijs geformuleerd.

Veiligheid en respect

Een goed pedagogisch klimaat is de basis om tot leren te komen en hier plezier aan te beleven. Wij vinden het belangrijk dat ieder kind wordt gezien, zodat het zich veilig voelt op school en in de schoolomgeving. Ook voor ouders is het belangrijk dat kinderen met plezier naar school gaan en dat ze weten dat leerkrachten oog hebben voor hun kind. Onderling vertrouwen tussen ouder en leerkracht is een belangrijke voorwaarde in het pedagogisch partnerschap, waarbij het kind centraal staat.

Samenwerken (7)

Samenwerking

Samenwerking is de basis van ons onderwijs en de manier waarop we met elkaar omgaan. Vanuit de schoolbrede filosofie van Vreedzaam geven we kinderen een stem. We vinden het belangrijk dat zij, binnen de gestelde kaders, actief meedenken en meebeslissen over verschillende aspecten van hun schoolleven. We richten ons hier op het organiseren van vieringen, het oplossen van conflicten, aanpassingen in de school en de invulling van hun onderwijsprogramma. Dit geven we vorm aan de hand van groepsvergaderingen, inzet van mediatoren en een leerlingenraad. Samen werken we aan de groei van elk kind, zowel individueel als in groepsverband en zorgen we voor een gezamenlijke verantwoordelijkheid in ons onderwijs. Bij ons op school leren kinderen niet alleen lezen, rekenen en schrijven, maar ook hoe ze actief kunnen bijdragen aan een gemeenschap en verantwoordelijkheid kunnen nemen voor elkaar.

Eigenaarschap

We willen graag zoveel als mogelijk kinderen betrekken bij hun eigen leerproces. We willen dat ze zich eigenaar voelen over de taken die ze plannen en uitvoeren, door gebruik te maken van het Digikeuzebord, weektaak en hulpmiddelen. Zelfstandigheid gaat hier mee hand in hand. Naast het geven van feedback, bieden we leerlingen ook feed-forward. We laten leerlingen vooraf nadenken over hun volgende stap in het leerproces, zodat ze meer inzicht krijgen over hun leerproces. We leren kinderen kleine problemen zelf op te lossen, hierbij is het zelf leren ontdekken belangrijk. We zorgen voor een goede afstemming met ouders. 

Groei

Als we naar groei kijken, dan focussen we op het uitspreken van wederzijds vertrouwen. Inzicht in het eigen kunnen en wie je bent,  is een basisvoorwaarde om zelfverantwoordelijk te zijn. Immers, wie je bent, helpt bij het weten waar je talenten liggen en waar nog groei mogelijk is. Hierdoor weet je ook waar en hoe je hulp nodig hebt om het te leren. Zelfreflectie is niet alleen een proces dat bij onszelf begint, maar ook een onderdeel van alles wat we doen in de school. Dat geldt voor alle betrokkenen binnen de school. Het helpt ons om onszelf te begrijpen, de juiste keuzes te maken en steeds weer opnieuw te groeien. Nieuwsgierig blijven door vragen te stellen en fouten te durven maken, om vervolgens door te zetten, zijn de sleutel tot dit proces.

Kleien